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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
04/08/2009 |
Data da última atualização: |
11/06/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MANFROI, L.; SILVA, P. H. A.; RIZZON, L. A.; SABAINI, P. S.; GLÓRIA, M. B. A. |
Afiliação: |
LUCIANO MANFRÓI, Centro Federal de Educação Tecnológica de Petrolina; PAULO H. A. SILVA, UFV; LUIZ ANTENOR RIZZON, CNPUV; PRISCILA S. SABAINI, UFMG; M. BEATRIZ A. GLÓRIA, UFMG. |
Título: |
Influence of alcoholic and malolactic starter cultures on bioactive amines. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, London, v. 116, n. 1, p. 208-213, 2009. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The influence of alcoholic and malolactic fermentations on the levels of amines in Merlot wines was investigated. Saccharomyces bayanus, S. cerevisiae, Lactobacillus plantarum, Oenococcus oeni (DSM 7008 and 12923) and spontaneous fermentations were used. Four of the 10 amines investigated were detected: spermidine, serotonin, putrescine and cadaverine. When considering the factors independently, the malolactic bacteria significantly affected the levels of serotonin and total amines, whereas the fermentation yeasts significantly affected the levels of spermidine (two way Kruskal?Wallis, p 6 0.05). Spermidine levels were significantly higher in wines produced with S. cerevisiae. Significantly higher serotonin levels were found in wines made with L. plantarum. Putrescine and cadaverine were not detected in wines produced by spontaneous alcoholic fermentation or by L. plantarum. There were significant differences in alcohol content, total and volatile acidity, sulphite levels and taste quality among wines (Tukey test, p 6 0.05). |
Palavras-Chave: |
Amina bioativa; Fermentação maloláctica; Merlot. |
Thesagro: |
Enologia; Fermentação Alcoólica; Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195568/1/INFLUENCE-OF-ALCOHOLIC-AND-MALOLACTIC.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
28/01/2016 |
Data da última atualização: |
12/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BARROZO, D.; MATTAR, M.; THOLON, P.; OLIVEIRA, J. A. de; SCALEZ, D. C. B.; QUEIROZ, S. A. de. |
Afiliação: |
DIEGO BARROZO, M.E EM GENÉTICA E MELHORAMENTO ANIMAL, FACULDADE DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS E VETERINÁRIAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA “JÚLIO DE MESQUITA FILHO”, UNESP, JABOTICABAL, SP, BRASIL. TRABALHA ATUALMENTE NA CASA DA AGRICULTURA DE GUARACI, GUARACI, S; MAIRA MATTAR, PROFA DRª, CENTRO UNIVERSITÁRIO DA FUNDAÇÃO EDUCACIONAL DE BARRETO, UNIFEB, BARRETOS, SP, BRASIL. E-MAIL: MATTAR@FEB.BR; PATRICIA THOLON, CPPSE; JOÃO ADEMIR DE OLIVEIRA, PROF. TITULAR, DEPTº DE CIÊNCIAS EXATAS, FACULDADE DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS E VETERINÁRIAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA “JÚLIO DE MESQUITA FILHO”, UNESP, JABOTICABAL, SP, BRASIL. E-MAIL: JAOLIV@FCAV.UNESP.BR; DAIANE CRISTINA BECKER SCALEZ, DISCENTE DE DOUTORADO EM ZOOTECNIA EM GENÉTICA E MELHORAMENTO ANIMAL, UNESP, JABOTICABAL, SP, BRASIL. E-MAIL: DAIANEBECKER@HOTMAIL.COM; SANDRA AIDAR DE QUEIROZ, PROFA ADJUNTA, DEPTº DE ZOOTECNIA, UNESP, JABOTICABAL, SP, BRASIL. E-MAIL: SAQUEI@FCAV.UNESP.BR * AUTHOR FOR CORRESPONDENCE. |
Título: |
Genetic and environmental effects on scores of conformation, precocity and muscling in long yearling Nellore cattle |
Título original: |
Efeitos genéticos e de ambiente sobre os escores visuais de conformação, precocidade e musculosidade em bovinos Nelore ao sobreano |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 6, suplemento 2, p. 4447-4456, 2015. |
DOI: |
DOI: 10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4447 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Calving age; Genetic evaluation. |
Thesaurus NAL: |
heritability. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139632/1/Genetic-and-environmental-effects-on-scores-of-conformation....pdf
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Marc: |
LEADER 00890naa a2200229 a 4500 001 2035433 005 2023-06-12 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: 10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4447$2DOI 100 1 $aBARROZO, D. 240 $aEfeitos genéticos e de ambiente sobre os escores visuais de conformação, precocidade e musculosidade em bovinos Nelore ao sobreano 245 $aGenetic and environmental effects on scores of conformation, precocity and muscling in long yearling Nellore cattle$h[electronic resource] 260 $c2015 650 $aheritability 653 $aCalving age 653 $aGenetic evaluation 700 1 $aMATTAR, M. 700 1 $aTHOLON, P. 700 1 $aOLIVEIRA, J. A. de 700 1 $aSCALEZ, D. C. B. 700 1 $aQUEIROZ, S. A. de 773 $tSemina: Ciências Agrárias, Londrina$gv. 36, n. 6, suplemento 2, p. 4447-4456, 2015.
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